Felvételi eljárás

A regisztráció során meg kell adnod egy felhasználónevet és egy jelszót, valamint egy e-mail címet. Fontos, hogy az E-felvételi használatához olyan e-mail címet adj meg, amelyet folyamatosan figyelni tudsz, mert az eljárással kapcsolatos értesítések, tájékoztatások oda érkeznek majd.

Bejelentkezés után az E-felvételi menüpontból érhető el a jelentkezési felület. Az E-felvételire történő első kattintáskor a jelentkezőnek el kell fogadnia a felhasználási feltételeket, amelyek pontosan rögzítik az E-felvételihez kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket.

Ezek megismerése és tudomásulvétele az elektronikus jelentkezés elengedhetetlen feltétele. A felhasználási feltételek elfogadása után, az E-felvételi felületére történő első belépéskor a rendszer automatikusan elküldi a regisztrációkor megadott e-mail címre az egyedi biztonsági kódjod, amely az E-felvételi rendszerébe való belépéshez szükséges, egyúttal kiosztja az ún. felvételi azonosító számot. A felvételi azonosító szám ezt követően folyamatosan látható az E-felvételi felületén is.

 1. Add meg személyes adataid, az érvényes okmányodnak (pl. személyazonosító igazolvány) megfelelően.

  A közhiteles nyilvántartásokban korábban rögzített és a jelentkezés során megadott eltérő személyes adatok azt okozhatják, hogy az Oktatási Hivatal nem tudja átvenni az eredményeit az egyes nyilvántartásokból. Például: ha a jelentkezőnek vagy az édesanyjának két keresztneve van, akkor a személyes adatoknál mindkettőt meg kell adni, vagy ha a neve előtt szerepel a „dr.” előtag, akkor azt is rögzíteni kell. Névváltozás esetén a névváltozást igazoló dokumentumo(ka)t is fel kell tölteni.

  Kérjük, hogy a felvételi jelentkezés során a születési anyakönyvi kivonatodban vagy a személyazonosító igazolványodban szereplő születési helyet úgy add meg, ahogy az abban szerepel.

 2. Válassz jelentkezési helyet, helyeket.
 3. Rögzítsd magyar oktatási rendszerben szerzett eredményeid az egyes kategóriáknál (középiskolai eredmények, érettségi, többletpontok stb.).

  A jelentkezéshez, pontszámításhoz szükséges és már rendelkezésre álló dokumentumokat töltsd fel. A jelentkezési határidő után szerzett dokumentumok feltöltési határideje 2023. július 8. Nem kell feltöltened a közhiteles nyilvántartásból átvett adatokat igazoló dokumentumokat (lásd A benyújtandó dokumentumok c. fejezetben).

  A külföldön érettségiző vagy oklevelet szerző jelentkezők a dokumentumokat 2023. július 14-ig nyújthatják be. Figyelem! Amennyiben olyan külföldi bizonyítvánnyal vagy oklevéllel jelentkezel, amely tekintetében a felsőoktatási intézménynek továbbtanulási célú elismerési eljárást szükséges lefolytatnia, úgy legyél tekintettel az eljárás lefolytatásának időtartamára.

  Kérjük, figyelj arra, hogy minden olyan dokumentumot benyújts, amely alapján pontot szeretnél számíttatni.

 4. Amennyiben 3-nál több jelentkezési helyet jelöltél meg, fizesd meg a kiegészítő eljárási díjat – a jelentkezési határidőig, azaz 2023. február 15-ig.
 5. Hitelesítsd jelentkezésed 2023. február 20-ig.

Amennyiben több képzést szeretnél megjelölni, a kiválasztott szakok között sorrendet kell felállítanod.

A jelentkezési sorrend kialakításának lényege, hogy az a jelentkezési hely (képzés) kerüljön az első helyre, ahová a leginkább szeretnél bekerülni, és az utolsó helyre pedig az, ahová a megjelöltek közül a legkevésbé szeretnél bejutni.

A sorrend felállításakor érdemes figyelembe venned a választott képzés finanszírozási formáját is. Azt kell mérlegelned, hogy mindenképpen az adott intézmény adott képzésére szeretnél-e bekerülni, függetlenül annak finanszírozási formájától, vagy inkább az állami ösztöndíjjal támogatott képzéseket részesíted előnyben. Az állami ösztöndíjas és az önköltséges finanszírozási formának nem kell kötelezően egymást követően szerepelnie.

A felsőoktatási felvételi eljárás során díjmentesen három képzés jelölhető meg (állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában, azaz összesen hat sor tölthető ki). A további, legfeljebb három képzési hely megjelölése esetén 2000-2000 Ft kiegészítő eljárási díj fizetendő.

A díjmentesen megjelölt képzéseken túl rögzített jelentkezési helyek alapján az E-felvételi automatikusan kiszámolja és megjeleníti a fizetendő kiegészítő eljárási díjat, amelyet a jelentkezőnek egy összegben kell megfizetnie. Erre kizárólag az alábbi módok egyikén van lehetőség:

 • banki átutalással,
 • bankkártyás fizetéssel (internetes tranzakcióra alkalmas bankkártya használatával).

A befizetés határideje megegyezik a jelentkezés határidejével.

Az űrlapok kitöltése, a meglévő dokumentumok feltöltése és a kiegészítő eljárási díj befizetése után következő teendő a jelentkezés hitelesítése, amely nélkül a jelentkezés érvénytelen. A hitelesítést akkor érdemes vagy kell megtenni, amikor már biztos vagy abban, hogy nem kívánsz változtatni az adataidon, a választott jelentkezési helyeiden vagy a feltöltött dokumentumaidon. A jelentkezési határidő lejárta után a hitelesítési határidőig már csak hitelesítésre van lehetőség.

Ügyfélkapu regisztrációval történő hitelesítés során az E-felvételi felületén található hitelesítés funkció használatával a két rendszerbe történő párhuzamos bejelentkezés után a háttérben megtörténik az ún. természetes személyazonosító adatok egyeztetése. Ennek eredményéről az E-felvételi felületén és e-mailben is értesítést kapsz. A természetes személyazonosító adatok egyezése esetén a hitelesítés automatikusan megtörténik. A hitelesítési folyamat végrehajtására vonatkozó pontos útmutatást az E-felvételi felülete tartalmazza.

Ha még nem rendelkezel Ügyfélkapu regisztrációval, akkor az egyszeri regisztrációt személyesen bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán, külképviseleten teheted meg, vagy a 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány birtokában elektronikusan indíthatod el.