Amit a felvételi eljárásról tudni kell 2024-ben

A Pannon Egyetem új pontszámító kalkulátort hozott létre, amely a pontszamito.uni-pannon.hu címen érhető el. Segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy a tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben a Pannon Egyetemre adja be a jelentkezését.

Pontszámító kalkulátor

Érdemes kihasználni a felület adta lehetőségeket, és számításokat végezni, hogy bizonyos eredmény elérése – például emelt szintű érettségi teljesítése, egy újabb nyelvvizsga megszerzése vagy további intézményi pont megszerzése – hogyan befolyásolja az elérhető összpontszámot. Itt olyan kérdésekre is választ kaphatunk, mint az adott szakon milyen 5. tárgyat vesznek figyelembe a tanulmányi pontoknál? Adott szakon milyen 5. érettségi vizsgatárgyat vesznek figyelembe? Adott intézményben mi a szakra a felvételi tárgy? Kell-e emelt szintű érettségi az adott intézményben a szakon? Adott intézményben van-e minimumpont a szakon? Adott szakon kell-e intézményi felvételi vizsgát tenni? Miért jár intézményi pont? Mire mennyi intézményi pont jár?

https://pontszamito.uni-pannon.hu

Amit a felvételi eljárásról tudni kell 2024-ben
 

Csak ügyfélkapus hitelesítéssel jelentkezhetsz a felvi.hu-n keresztül (mindenképp kell ügyfélkapu regisztráció, akinek nincs, az a kormányablakban kérvényezheti).
A Pannon Egyetemen minden alapszakon és osztatlan képzésen 240 pont lesz a minimum (felsőoktatási szakképzésen 230 pont).
Egyik szakon sem lesz kötelező az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga. (DE! Többletpont jár érte és segíteni fog az első félévben.)
2024-ben marad az 500 (+64) pontos rendszer.
200 tanulmányi pont (100 pont (év végi eredmény) + 100 pont (érettségi eredmény).
200 pont felvételi eredmény (felvételi tárgyak érettségi eredménye).
100 pont: többletpontok.
+ max. 64 pont önkéntes tartalékos katonai szolgálatért.
A Pannon Egyetemen a 100 pont: az arányok változnak.
Szakonként eltérhet a felvételi tárgyak köre.
Ebben a táblázatban találod, hogy a PE (képzési területenként és szakonként) milyen jogcímeken és milyen feltételekkel ad valamilyen teljesítmény alapján intézményi pontot, annak mennyi a minimális és maximális értéke, és milyen módon kell azt a jogcímet igazolni. (Figyelem, egy szakhoz több sor/jogcím is tartozhat!)
 
 
Az intézményi pontok számításának 7 kategóriája
 

1. kategória: Nyelvtudás
 
 
 2. Kategória: Emelt szintű érettségi
 
 
 
3. Kategória: Sporteredmény
 
 
 
4. Kategória: Művészeti és versenyeredmény
 
 
 
5. Kategória: Esélyegyenlőség
 
 
 
6. Kategória: Szakképesítés vagy szakmai tapasztalat
 
 
 
7. Kategória: Intézményi szervezésű továbbtanulási programok