Alapképzés (BA, BSc)

Alapképzés (BA, BSc)

Az érettségi után a leggyorsabb út a diplomáig az, ha jelentkezel egy alapképzésre. A szakkeresésnél leggyakrabban a BA (Bachelor of Arts) és a BSc (Bachelor of Science) rövidítésekkel találkozhatsz, ami ugyanazt a képzési szintet jelöli, de más tudományterületet. A képzési idő 6-8 félév, ez alatt megfelelő tudást szerezhetsz a szakmában való elhelyezkedéshez, illetve megalapozhatod a mesterképzésedet.

Megnézem az alapképzéseket
Mesterképzés (MA, MSc)

Mesterképzés (MA, MSc)

Amennyiben szeretnéd elmélyíteni a tudásod, vagy valamilyen specializáltabb tudást szerezni, érdemes jelentkezned mesterképzésre. Akkor mehetsz tovább mesterképzésre, ha van egy alapszintű diplomád, a felvétel pontos követelményeit pedig az intézmények határozzák meg. A képzések általában 2-4 félévesek.

Megnézem a mesterképzéseket
Osztatlan képzés

Osztatlan képzés

Néhány szak esetében (pl. tanári szakok) érettségi után osztatlan képzésre jelentkezhetsz. Ez azt jelenti, hogy az alapképzést és a mesterképzést osztatlanul tudod elvégezni 10-12 félév alatt, a képzés végén pedig egy mesterszakos diplomát kapsz, így az egyetemen töltött éveid után mesterdiplomával kerülsz ki a munkaerőpiacra.

Megnézem az osztatlan képzéseket
Doktori képzés (PhD)

Doktori képzés (PhD)

A kutatói vagy elméletibb jellegű karriert tervezők a mesterképzési szak elvégzése után jelentkezhetnek a tudományos fokozat megszerzésére felkészítő akkreditált doktori képzésre (PhD) és művészeti fokozat megszerzésére felkészítő mesterképzésre (DLA). A doktorandusz hallgatók egy témavezető irányításával kutatómunkát végeznek, melyet publikálhatnak, bemutathatnak konferenciákon.

Megnézem a doktori képzéseket
Felsőoktatási szakképzés (FOKSZ)

Felsőoktatási szakképzés (FOKSZ)

Ha szeretnéd bebiztosítani magad, akkor jelentkezhetsz felsőoktatási szakképzésre, amely felsőfokú szakképzettséget biztosít. Ezt elismertetheted, ha ugyanarra a képzésre mész alapszakra. Mivel a minimum ponthatár alacsonyabb (240), nagyobb eséllyel kerülhetsz be állami ösztöndíjas képzésre, illetve amennyiben alapszakon folytatnád a tanulmányaidat, többletpontot is kaphatsz a felvételin.

Megnézem a felsőoktatási szakképzéseket
Szakirányú továbbképzés

Szakirányú továbbképzés

A szakirányú továbbképzésre akkor jelentkezhetsz, ha van felsőfokú végzettséged. A képzés alatt elmélyítheted a tudásodat a szakterületeden, a végzettségi szint módosulása nélkül készít fel speciális feladatok ellátásra. A szakképzések munka mellett is elvégezhetők, a tananyag elméleti és gyakorlati blokkokból áll.

Megnézem a szakirányú továbbképzéseket
Duális képzés

Duális képzés

Ez a képzési forma ötvözi a magas szintű egyetemi képzést és a széles körű szakmai gyakorlat megszerzését. Ha duális képzésre jelentkezel, évente 26 hetet az egyetemen, 22 hetet pedig a vállalatnál fogsz eltölteni, valamint juttatásként a mindenkori minimálbér 65%-át is megkapod.

Megnézem a duális képzéseket