Vegyész MSc Mérnöki Kar
Pannon Egyetem

Angolul is indul
Veszprém
Mesterszak (MA, MSc)
Természettudomány
Nappali

A mesterszakot végzettek a vegyipari termelésben, akadémiai és ipari kutatóintézetekben, agrokémiai, élelmiszer-ipari, növényvédelmi, minőségbiztosítási, egészségügyi analitikai laboratóriumokban, valamint igazgatási, környezetgazdálkodási és környezetvédelmi területeken képesek elhelyezkedni. 

A képzés célja

a szakterület, a gazdaság és a munkaerőpiac igényeinek megfelelően olyan vegyészek képzése, akik szakterületükön magas szintű elméleti és gyakorlati kémiai ismeretekkel, a rokon szakterületeken (pl. matematika, fizika, informatika, szakmai idegen nyelv) megfelelő szintű alaptudással rendelkeznek; alkalmasak - elsősorban a kutatás és a műszaki fejlesztés területén - a választott tudományterületükön kezelhető feladatok és problémák önálló tanulmányozására és megoldására, valamint anyagok előállítására és kémiai átalakítására, azok minőségi és mennyiségi vizsgálatára, szerkezetük meghatározására; önálló és irányító munkaköröket láthatnak el például a vegyipari termelésben és más gazdasági ágazatokban, igazgatási területeken, a környezetgazdálkodásban és környezet-védelemben, minőségbiztosítási és minőségellenőrzési területeken.

Tudtad?

Figyelemre méltó, hogy a kémián alapuló, vagy ahhoz kapcsolódó ipari ágazatok a pénzügyi szektor után a második legnagyobb jövedelmet biztosítják a kezdő szakemberek számára.

Érdekelnek a részletek? Tudj meg többet a kar oldalán!

A jelentkezőket a szakra a felvételi pontszámuk alapján vesszük fel, a felvételin megszerezhetı maximális pontszám 100 pont. 

 

A felvételi pontok: 

  • Szóbeli elbeszélgetés (maximum 50 pont) 

Az elbeszélgetés célja a jelölt alkalmasságának felmérése. A szóbelin kell bemutatni a beadott leckekönyv eredetijét. 

  • Oklevél minősítése alapján (maximum 20 pont) 

Az oklevél minısítésének négyszerese. 

  • Súlyozott tanulmányi átlag alapján (maximum 20 pont) 

A súlyozott tanulmányi átlag négyszerese. 

  • Többletpontok (maximum 10 pont) 

Előnyben részesítés: maximum 3 pont. 

  • Fogyatékosság: 1 pont. 
  • Gyermekgondozás: 1 pont. 
  • Halmozottan hátrányos helyzet: 1 pont. 
  • Hátrányos helyzet: 1 pont. 

Szakmai tudományos munka: 10 pont. (Intézményi TDK: 2 pont;OTDK: 3 pont; szakmai publikáció: 3 pont; szakmai tevékenység: 2 pont)  

4 félév
Okleveles vegyész (Chemist)