Üzleti adattudomány BSc Gazdaságtudományi Kar
Pannon Egyetem

Veszprém
Alapszak (BA, BSc, BProf)
Gazdaságtudomány
Nappali

Az adat hatalom, a Big Data izgalmas világa Téged vár! Ha tudni szeretnéd, hogyan használhatod fel az adatokat a vállalati problémák megoldására, hogyan alkalmazhatod a legmodernebb analitikai módszereket és eszközöket, és hogyan kommunikálhatod az eredményeket hatékonyan és meggyőzően, akkor az üzleti adattudomány alapszakon a helyed!

Az Üzleti adattudomány BSc szakot neked ajánljuk, ha

 • érdekel az adattudomány, a statisztika, a programozás és az üzleti döntéshozatal folyamata;
 • szeretnéd tudni…
  • hogyan használd fel az adatokat a vállalati problémák megoldására,
  • hogyan alkalmazhatod a legmodernebb analitikai módszereket és eszközöket, és
  • hogyan kommunikálhatod az eredményeket hatékonyan és meggyőzően;
 • olyan tudást és készségeket szereznél, amelyek nagy keresletnek örvendenek a munkaerőpiacon, és amelyek segítenek neked a jövőbeli karrieredben;
 • olyan ismereteket szeretnél, amelyek birtokában képes leszel…
  • azonosítani az adatvezérelt megoldásokat igénylő üzleti lehetőségeket,
  • hidat képezni az üzleti problémák és az analitikai modellek között,
  • bizonyítani profizmusodat az adatelemzési módszerekben és az adatanalitikai eszközökben;
  • és kifejleszteni adatvezérelt megoldásokat a valós üzleti helyzetekben történő döntéshozatal támogatására.

Hol helyezkedhetsz el megszerzett okleveleddel?

Egy üzleti adattudomány alapszakon szerzett diplomával számos területen és szektorban elhelyezkedhetsz, ahol nagy igény van az adatelemzési és döntéstámogatási készségekre.

Néhány példa a lehetséges karrierutak közül:

 • Üzleti elemző (Business Analyst): egy üzleti elemző segít a vállalatoknak megérteni és megoldani a problémáikat, javítani a folyamataikat és a termékeiket, és kihasználni az üzleti lehetőségeket. Feladatai közé tartozik az adatgyűjtés, az adatmodellezés, az adatelemzés, az eredmények bemutatása és a javaslatok kidolgozása.
 • Adatelemző (Data Analyst): egy adatelemző olyan, mint egy nyomozó az üzleti világban, aki a nagy adathalmazokban rejtőző információkat kutatja fel. Feladatai közé tartozik az adatok előkészítése, az adatok vizualizálása, az adatok statisztikai és gépi tanulási módszerekkel való elemzése, és az eredmények értelmezése és kommunikálása.
 • Pénzügyi elemző (Financial Analyst): egy pénzügyi elemző a pénzügyi és számviteli adatokat használja fel a vállalatok teljesítményének és kilátásainak értékelésére. Feladatai közé tartozik a pénzügyi kimutatások, a költségvetések, a cash flow, a befektetési portfóliók és a piaci trendek elemzése, valamint a pénzügyi tervek és stratégiák kidolgozása.
 • Folyamatelemző (Process Analyst): egy folyamatelemző a vállalatoknak tanácsot ad arra, hogyan növelhetik a hatékonyságukat, a versenyképességüket és a nyereségességüket. Feladatai közé tartozik a vállalati problémák azonosítása, a lehetséges megoldások elemzése, a javaslatok kidolgozása és prezentálása, valamint a megvalósítás támogatása.
 • Marketing elemző (Marketing Analyst): egy marketing elemző a marketing és az ügyfélkapcsolatok adatait használja fel a vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítésére és értékesítésére. Feladatai közé tartozik a piackutatás, a fogyasztói magatartás, a marketing kampányok, a webanalitika és a közösségi média elemzése, valamint a marketing stratégiák és akciók kidolgozása és értékelése.
 • Műveleti elemző (Operations Analyst): egy műveleti elemző a termelési és logisztikai adatokat használja fel a vállalatok működésének optimalizálására és költségcsökkentésére. Feladatai közé tartozik az ellátási lánc, a készletek, a minőség, a kapacitás, a hatékonyság és a kockázatok elemzése, valamint a javító és megelőző intézkedések javaslata és végrehajtása.

Érdekelnek a részletek? Tudj meg többet a kar oldalán!

A 2024-ben jelentkező hallgatók számára a Pannon Egyetem alapszakjai közül egyikhez sem kötelező az emelt szintű érettségi megléte, viszont a pontszámítás során továbbra is többletpontot érhet. 

Érettségi pontot adó tárgyak – az alábbiak közül kettőt kell választani:

történelem vagy matematika vagy közigazgatási ismeretek vagy állampolgári ismeretek vagy informatika vagy gazdasági ismeretek vagy földrajz vagy fenntarthatóság vagy digitális kultúra vagy egy választható idegen nyelv(1)

(1) egy választható idegen nyelv: ukrán nyelv; szlovén nyelv; szlovák nyelv; szerb nyelv; román nyelv; horvát nyelv; spanyol nyelv; orosz nyelv; olasz nyelv; német nyelv; francia nyelv; angol nyelv

8 félév
Üzleti adattudós

Dr. Kosztyán Zsolt Tibor
szakfelelős 

Kvantitatív Módszerek Intézeti Tanszék

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., A épület 1. em., 116. iroda
E-mail: kosztyan.zsolt@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: +36 88 624 – 150

 

Iván Katalin
marketing referens 

Kommunikációs és Nemzetközi Központ

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., A épület 2. em., 224. iroda
E-mail: felveteli@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: +36 88 624 – 137