Jelentkezés Látogatás a Pannon Egyetemen!

 • A múzeum szép, a múzeum jó

  45 perc

  Ha azt halljuk, múzeumlátogatás, egy unalmas séta jut eszünkbe, amikor a teremőr árgus tekintete által kísérve vitrinek tartalmát kémleljük. Pedig a múzeumlátogatás nem kell, hogy ezt jelentse - az előadáson néhány olyan különleges és érdekes múzeum bemutatására kerül sor, ahol a látogatás messze nem egyenlő a nézegetéssel.

  Gazdaságtudomány
 • Gazdálkodj jól az időddel! (csak Zalaegerszegen)

  45 perc

  Az időből mindig kevés van. Hogyan gazdálkodhatunk vele jobban? Mire kell figyelnünk a saját időgazdálkodásunkban? Milyen praktikákat ajánlhatunk a jobb időbeosztáshoz? Milyen időtolvajaink vannak? Hogyan ismerjük fel és kezeljük ezeket? Az előadás ezekre a kérdésekre ad választ.

  Gazdaságtudomány
 • Az univerzum sötét oldala (a sötét anyag és sötét energia)

  30/45/60 perc

  Mi az a sötét anyag és sötét energia? Az előadás során rövid képet kapunk arról, hogy miként derült ki az, hogy az univerzum anyagának/energiatartalmának jelentős részét nem a jól ismert mindennapi anyagi részecskék alkotják, hanem valamilyen rejtélyes és ismeretlen létezők, amelyek valódi mibenlétére egyelőre csak hipotéziseink vannak.

  Műszaki és természettudomány
 • Hamupipőke projekt: mesék csodája az emberiség szolgálatában

  45 perc/igény szerint

  Válóperes ügyvéd? Nyelvtudós? Malacok elválasztásának szakértője? Az előadásban szó lesz arról, mit csinál, aki elválasztás tudománnyal foglalkozik, és mi köze ennek az egésznek Hamupipőkéhez, a gyógyszeriparhoz, a kriminalisztikához és a modern biológiai kutatáshoz. Sőt, egy picit a naprendszerbe is kitekintünk. És mindezt 45 percben.

  Műszaki és természettudomány
 • A vegyész kobold egy napja- látványos kémiai kísérletek

  60 perc

  Ébresztő (5 órakor) :-)! Tej, kávé vagy vaníliás tej reggelire? A reggeli csúcsforgalomban rosszul működik a közlekedési lámpa, s közben még a rendőr is megszondáztatja kis koboldunkat :-). Így csak lifttel tud feljutni a munkahelyére, ahol színváltó harisnyát készít! Munka közben nagyon elfárad, s már alig várja, hogy megszólaljon a munkavégét jelző kürt. Az ebédre felszolgált színváltós leves és a desszert: madártej tejszínhabbal igazi felüdülést jelent számára. Délután jól esik egy kicsit dolgoznia a kertben a sünikék között, utána néhány órát az edző teremben is eltölt, majd jót focizik a barátaival. Az esti mese után nem tér nyugovóra, hanem betér egy közeli étterembe, ahol a flambírozott kaviár mellé színváltós koktélt fogyaszt. Lefekvés előtt megnézi a „A pokol kapuja” című filmet, így nem csoda, ha rosszat álmodik, de azért elalvás előtt bejegyzi a Facebook oldalára: „Bomba jó a kémia!”

  Műszaki és természettudomány
 • Intelligens folyadékok

  45/60 perc

  Az ún. elektroreológiai (ER) és magnetoreológiai (MR) anyagok olyan különleges tulajdonságú folyadékok, amelyek képesek megváltoztatni tulajdonságaikat külső elektromos vagy mágneses tér hatására. Ezeknek a folyadékoknak a modern mérnöki tudományok területén mára számtalan alkalmazása alakult ki. Szabályozható módon alkalmazzák például gépjárművek lengéscsillapítójában, mosógépek rezgésének csillapítására, léptetőmotorok belengésének redukálására, fékekben, kuplungokban nyomatékátvitelre, vagy éppen az orvostudományok terén. Az előadás során bemutatjuk az intelligens folyadékokban rejlő lehetőségeket, valamint a tulajdonságaik szemléltetésére fejlesztett demonstrációs kísérleteket.

  Műszaki és természettudomány
 • Haver, te sugárzol!

  60 perc

  Természetes és/vagy mesterséges eredetű radioaktív anyagok, ionizáló sugárzások vesznek körül mindnyájunkat. Ducik hátrányban, azaz mennyire sugárzik a barátunk? Mekkora sugárzást kapunk egy repülőúton? Hova menjünk randizni, szabadban vagy épületben nagyobb a sugárzás, minden építőanyag sugárzik? A sugárterhelés több mint felét a radon okozza, mégis sokan a gyógyhatásában bíznak. Gyógyfürdőkben elixír a lakásban mumus? Miért fogyasztottak régebben radioaktív élelmiszereket, miért használtak radioaktív kozmetikai szereket? A sugárzás tényleg növeli a potenciát (minden kornak megvan a maga Viagrája)? Mekkora sugárzást okoz egy röntgen, vagy egy CT? Volt-e hatása Magyarországon a korai atombomba kísérleteknek?

  Műszaki és természettudomány
 • Radioaktivitás: a láthatatlan erő

  30 perc

  A radioaktív sugárzásokat felfedezésük óta sokan és sokféle módon kutatták és használták fel céljaikra. Rájöttek, hogyan lehet segítségükkel villamos energiát termelni, betegségeket azonosítani és meggyógyítani, vagy éppen a dolgok/tárgyak mélyére nézni. Számos tudományos felfedezés, előremutató gyakorlati felhasználás és pozitív hatás került napvilágra, s használjuk, élvezzük ezek előnyeit nap, mint nap. Ezzel együtt azonban nem feledkezhetünk meg a radioaktív sugárzás árnyoldaláról: az emberi természet, a folyamatosan fennálló háborús viszonyok és az egyre inkább kiélesedő fegyverkezési verseny az atombomba előállításához, a különböző izotópok, sugárzások politikai célú (erőszakos) felhasználásához vezettek. A kurzus során egy rövid áttekintést szeretnénk bemutatni a radioaktivitás jelenségéről, a különböző védekezési lehetőségekről, valamint a természetes és mesterséges eredetű háttérsugárzás összetételéről. Áttekinthetjük a minket érő sugárterelés mértékét, ahol kiderül, hogy sugárterhelésünk szempontjából mi a veszélyesebb: sugaras munkakörben dolgozni, repülni, ásványokat/köveket gyűjteni vagy esetleg dohányozni?

  Műszaki és természettudomány
 • Kísérletek nagyon hideg tájakon

  45/60 perc

  A nitrogén, amely a levegő több, mint 78%-át teszi ki, színtelen, szagtalan, unalmas. Az extrém hideg - mínusz 196°C-os – cseppfolyós nitrogénnel ezzel szemben érdekesebbnél érdekesebb kísérletek végezhetők el. Az előadás során megfigyeljük, hogy miként viselkednek a hétköznapi anyagok ilyen alacsony hőmérsékleten, folyékony oxigént állítunk elő és nitrogénhajtású rakétát készítünk.

  Műszaki és természettudomány
 • Agyagásvány nanocsövek, avagy tekeredik a kaolinit rétes akar lenni

  Igénynek megfelelően alakítható

  Hogyan lehet a lemezes alakú kaolinit agyagásványból nanotekercseket (1D) és nanorészecskéket (0D) előállítani? Milyen módszerekkel tudjuk a kaolinit lemezeket szétválasztani és miért tekerednek fel? Az előadás kitér a kaolinit nanotekercsek felhasználási lehetőségeire és a vizsgálatukra alkalmas módszerekre.

  Műszaki és természettudomány
 • A kocka oldalai, avagy mi mindenre jó egy informatikus

  20/45 perc

  Tudod, hogy mi a különbség informatikus és informatikus között? Gondolkoztál már azon, hogy mit csinál egy informatikus amikor "egész nap csak püföli a billentyűzetet"? Érdekel az informatika és szeretnéd tudni hol vannak a határai? Szeretnéd tudni, hogy ami körülvesz, abban hol van "elrejtve" az informatikus? Egy előadásnak álcázott beszélgetés keretében ezekre a kérdésekre és még sok minden másra is választ kaphatsz!

  Informatika
 • Virtuális valóság és alkalmazásai

  45 perc

  Az ember fantáziáját mindig is megmozgatja, ha olyasmit próbálhat ki, ami egyébként veszélyes, vagy csak olyan környezetben lenne rá lehetőség, ami átlagos körülmények között nem elérhető (pl. ejtőernyős ugrás, versenyautót vezetni, boltba járás nélkül felpróbálni a legújabb divat modellek ruháit stb.) Az előadás keretében megismerkedünk a virtuális valóság technológia legfontosabb jellemzőivel, és megnézzük, hogy vajon a VR/AR az élet milyen területein hogyan vethető be, mint hatékony eszköz, az autószereléstől a lakberendezésen át a sebészorvos tanulók oktatásáig.

  Informatika
 • Biztos, ami biztos - Ember-gép kapcsolat, virtuális környezetek, digitális-virtuális valóságok biztonságosak-e?

  45 perc

  A mindennapjainkat egy nagyon erős digitalizálódás jellemzi, ami beletartozik a tanulás, szórakozás, játék, közösségi programok, hivatalos ügyek intézése, bankolás és még sok más dolog is. Az előadás keretében arra keressük a választ, hogy ezek a digitális világok, virtuális világok mennyire biztonságosak, és vajon hol vannak a buktatók, mire kell odafigyelni annak érdekében, hogy lehetőség szerint minden a legnagyobb rendben menjen és történjen, ne érhessenek váratlan és kellemetlen meglepetések bennünket.

  Informatika
 • Az informatikusok titkos élete

  20/45 perc

  Szeretnéd tudni, hogyan léphetsz rá a következő világszenzáció alkalmazás elkészítésének rögös útjára? Érdekel, hogyan szereljük le a "csak egy mezőt kell felrakni, 5 perc alatt megvan" jellegű ügyfélkéréseket? Tudni akarod mik azok a dolgok, amiket az igazi programozók utálnak? Akkor ez az előadás Neked szól, ismerd meg az informatikusok titkos életét!

  Informatika
 • Kétszemélyes játékok elemzése

  30/60 perc

  Különböző játékokon belül, de akár a valóságban is előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor két fél áll szemben egymással. Ami az egyiknek előnyt jelent, az a másiknak hátrányt, és fordítva. Az egyik legnagyobb nehézség azt átlátni, hogy a döntéseink (lépéseink) és az ellenfelünk döntései (lépései) milyen szerteágazó következményekkel járhatnak. Néhány egyszerű, párokban, akár kavicsokkal játszható játékon keresztül megismerhetünk olyan alapelveket, amelyek segíthetnek nekünk nyerő stratégiát találni bizonyos kétszemélyes játékokra.

  Informatika
 • A robotok már a spájzban vannak

  90 perc

  Szerinted milyenek a legmenőbb robotok manapság? Mit gondolsz, kell-e félnünk a robotoktól, elveszik-e a munkánkat? Kíváncsi vagy, hogyan tudnak tájékozódni a robotok? Érdekel, hogy miként lehet programozni a különféle robotokat? A fenti kérdések mindegyikére választ kaphatsz ezen előadás keretein belül.

  Informatika
 • Mindent a szemnek

  15 perc

  A Fény- és Színtan Kutatólaboratórium színes szobájában a látogatók betekintést nyerhetnek a színtannal kapcsolatos pszichofizikai kísérletek világába. Ebben az immerzív környezetben bemutatásra kerülnek a LED-es világítás nyújtotta lehetőségek. A bemutató során különböző monokromatikus színes és fényporos fehér LED-ekkel bemutatjuk az additív színkeverést és színfény optimalizálást és annak hatását a környezet kinézetére ez által az emberi ítélőképességre. Szó lesz a fény emberi szervezetre gyakorolt biológiai hatásairól és annak befolyásolásáról. Megmutatjuk, hogy látják a világot azok, akiknek színláttással kapcsolatos érzékszervi zavaraik vannak.

  Informatika
 • Mivel foglalkozik egy tanársegéd, avagy egy kezdő műszaki oktató mindennapjai (csak Zalaegerszegen)

  45 perc

  Kíváncsi vagy, hogy milyen az oktatói pálya? Érdekel, hogy mit csinálunk az egyetemen? Tekints be egy kezdő műszaki oktató munkájába! Előadásunkban bemutatjuk, hogy mivel foglalkozik egy mechatronikai mérnök végzettségű tanársegéd, bemutatjuk, hogy hogy zajlanak mindennapjaink. Betekinthetsz a PhD hallgatók munkájába, hogyan készülünk egy laboratóriumi gyakorlatra, előadásra, milyen kutatási feladataink vannak és mi mindennel foglalkozunk még, ami nem látható a színfalak mögött.

  Műszaki és természettudomány
 • Digitális képfeldolgozás a mindennapokban (csak Zalaegerszegen)

  45 perc

  A digitális képfeldolgozás mára a hétköznapjaink részévé vált. A legtöbb ember zsebében ott lapul egy-egy okostelefon, a modern autókba tolatókamerát szerelnek be, és még sorolhatnánk. Az előadás során a hallgatóság egy rövid betekintést nyerhet az egyszerű képfeldolgozási módszerek megvalósításába.

  Informatika
 • 3D modellezés kezdőknek (csak Zalaegerszegen)

  45 perc

  Napjainkban elengedhetetlenül fontos virtuális 3D világok tervezésénél és megvalósításánál a megfelelő dizájn. Ez a rövid előadás betekintést ad a 3D modellek létrehozásába, melyek ezen világok alapjául szolgálnak.

  Informatika
 • Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer.... MESÉLÉS DIGITÁLISAN

  20 perc

  Mesélni mindnyájan szeretünk, a mesélés egy pár percre kimozdít bennünket a hétköznapok monoton körforgásából. Mesélni mindannyian tudunk, de kérdés, hogy ismerjük-e azt a komplex tanítási-tanulási sratégiát, amit digitális történetmesélésnek nevezünk. Tudjuk-e, hogy hogyan kell egy 2-3 perces digitális történetet megtervezni, előállítani? Ismerjük-e azokat a technikákat, amelyek segíthetnek bennünket abban, hogy történetünket hatásosan tudjuk bemutatni? Tapasztaltunk-e már olyat, hogy egy tantárgyi tartalmat digitális történet formájában mutatott be a tanárunk? Tudunk-e különbséget tenni digitális történet és prezentáció között? Gyere, hallgasd meg az előadást és választ kaphatsz ezekre a kérdésekre!

  Bölcsészettudomány
 • Az én házam, az én váram!

  20 perc

  Mitől vagyunk azok, akik vagyunk? Mi minden alakít bennünket? Biztos, hogy minden tulajdonságunk a sajátunk? Egyáltalán a saját hangunkat halljuk döntéseink során?
  Csak mert életünk során annyi minden rakódik ránk, hogy eltűnni is tudunk e vastag máz alatt...
  Igyekszem izgalmas videókkal és vicces példákkal megmutatni, mennyire nem egyszerű a rengeteg információs és kommunikációs zajban megtalálni önmagunkat, de azt is elárulom, hogy ez nem lehetetlen!
  A megoldás már ott van benned. Ahogy a címben...
  Észrevetted az anagrammát a címben? Tudod, a betűket összekeverve más, értelmes szöveget kapsz.
  HA VÉN A MÁZA, NÉZZ RÁ MA!

  Bölcsészettudomány
 • Profilalkotás a nyelvtudomány szerint

  20 perc

  Egy embert nem csak az ujjlenyomata vagy a DNS-e azonosíthat. Sokat elárul rólunk a nyelvhasználatunk is: az, amit és ahogy írunk és mondunk, amilyen gesztusokkal kísérjük ezeket. Az előadás ennek a gondolatnak a mentén mutatja be a nyelvtudomány olyan területeit, amelyek az iskolában általában háttérbe szorulnak, vagy éppen nem derül ki róluk, mitől érdekesek. Szó esik például arról, milyen esetekben múlhatnak életek nyelvi kérdéseken, miért informatív egy nyelvész számára egy névtelen levél akkor is, ha nem saját kezűleg íródott, vagy egy hangfelvétel akkor is, ha torzított. Megtudjuk, hogyan alkotják meg a hollywoodi színészek egy olasz maffiózó vagy egy viking vezér karakterének nyelvi profilját, hogy miként küzdenek meg ezek magyarításával a szinkronszínészek, és hogy mivel járulhatnak hozzá mindehhez a nyelvtudomány eredményei.

  Bölcsészettudomány
 • Westeros urai vs mai vezetők - A kváziközépkor tanulságai a vezetésben

  20 perc

  "Lannister, Targaryen, Baratheon, Stark és a Tyrell küllők egy forgó kerékben. Néha ez van fölül, néha meg amaz. De valójában ugyanaz a sors vár mindannyiukra." De vajon milyen menedzser típusok a szereplők? Milyen menedzsment módszerek jelennek meg a Trónok Harcában? Előadásunkból kiderül! Rajongóknak kötelező!

  Gazdaságtudomány
 • A Gyűrűk Ura tanulságai a vezetésben

  20 perc

  Mesteroktatónk, Szentes Balázs ezúttal a Gyűrűk Ura szereplőit elemzi: megvizsgálja, hogy milyen személyiséggel, vezetési stílussal, vezetési jegyekkel rendelkeznek. Az előadásban szó lesz arról, hogy
  – mi a személyiség?
  – mit jelent vezetni?
  – és mit jelent mindez Középföldén, azaz hogyan működnek az egyes vezetők, hogyan lehet értelmezni őket a menedzsment tudomány szemüvegén keresztül?
  Tarts velünk, irány Középfölde!

  Gazdaságtudomány
 • Sötét turizmus

  20 perc

  Börtönök, temetők, nyomornegyedek, melyek megtekintéséért a turista útra kél.

  Gazdaságtudomány
 • Különleges szállodák a világban

  20 perc

  A jégszállodáktól a butikhotelekig, avagy különleges szállodák a világ körül.

  Gazdaságtudomány
 • COVID - Szállodaipar 19:0

  20 perc

  Kíváncsi vagy, hogyan érinti a COVID-19 járvány a szálloda szektort? Milyen intézkedéseket kellett a szállodáknak megtenniük? Mivel foglalkoztak a karantén idején? Egy biztos, semmiképpen sem unatkoztak! Hallgasd meg az előadást, és tudj meg többet!

  Gazdaságtudomány
 • A múzeum szép, a múzeum jó

  20 perc

  Ha azt halljuk, múzeumlátogatás, egy unalmas séta jut eszünkbe, amikor a teremőr árgus tekintete által kísérve vitrinek tartalmát kémleljük. Pedig a múzeumlátogatás nem kell, hogy ezt jelentse - az előadáson néhány olyan különleges és érdekes múzeum bemutatására kerül sor, ahol a látogatás messze nem egyenlő a nézegetéssel.

  Gazdaságtudomány
 • Mihez kell az utazási iroda? - Kell még utazási iroda?

  20 perc

  Napjainkban egyre nagyobb teret nyernek az online foglalási rendszerek, ezért egyre több utazó maga szervezi az utazását. Az előadás arról szól, hogy miért van (és lesz) mégis szükség utazásszervezőkre.

  Gazdaságtudomány
 • Menedzsment esetek

  20 perc

  Miért szárnyal a Google? Miért állt le az IWIW? Miért bővít Magyarországon az AUDI? Ha érdekel, mi motiválja a cégeket jövőjük alakításában, válaszd ezt az előadást!

  Gazdaságtudomány
 • Vezetői döntések

  20 perc

  Make or buy? Stratégiai kérdések. Hány ember/gép kell? Ha ezeket egy konkrét cég példáján szeretnéd megválaszolni, neked szól az előadás.

  Gazdaságtudomány
 • VÁLLALKOZZ, okosan!

  20 perc

  Saját vállalkozás indítása. Ötlettől a megvalósulásig.

  Gazdaságtudomány
 • Gazdálkodj jól az időddel! (csak Zalaegerszegen)

  20 perc

  Az időből mindig kevés van. Hogyan gazdálkodhatunk vele jobban? Mire kell figyelnünk a saját időgazdálkodásunkban? Milyen praktikákat ajánlhatunk a jobb időbeosztáshoz? Milyen időtolvajaink vannak? Hogyan ismerjük fel és kezeljük ezeket? Az előadás ezekre a kérdésekre ad választ.

  Gazdaságtudomány
 • Drága hulladékom!

  45 perc

  Bizonyára te is szelektív gyűjtöd otthon a műanyag hulladékot, de tudod, hogy utána mi történik vele? Vajon hogyan válogatják ki a különböző típusú hulladékokat? Tudod, hogy utána mi történik vele? Tudod, miért készülhet más műanyagból az ásványvizes palack és a mosószeres flakon, de mégis hasonló berendezéssel? Tudtad, hogy ásványvizes palackból lehet ruhát készíteni? Azt is tudod, hogyan és miért? Ilyen és hasonló kérdésekre válaszolunk a program keretein belül. Csatlakozz, ha szeretnéd jobban megérteni a hulladékgazdálkodást és eligazodni a műanyag csomagolási hulladékok hasznosítási módjai között.

  Műszaki és természettudomány
 • Tudod, mi a számvitel?

  45 perc

  Ne ijedj meg ez nem matek, a számok tengerét itt pénzben értelmezzük. A könyv olvasva, a pénz számolva jó, ez legyen a közös mottónk!

  Gazdaságtudomány
 • Segítség a napi pénzügyekhez

  45 perc

  Mindennapi pénzügyek érthető, köznapi nyelven. Az előadáson szó lesz napi kifizetésekről, kártya- és bankszámlahasználatról, hitelekről, érintjük a közüzemi számlák és szerződések témakörét, és beszélünk a beérkező pénzekről is bankszámla, pénzhasználat tárgykörben.

  Gazdaságtudomány
 • Bulizz csak, látom mit szedsz! (Nagykanizsa)

  45 perc

  A drogfogyasztás nyomon követése és vizsgálata analitikai kémiai módszerekkel. A természetes eredetű drogoktól a „designer” drogokig, megjelenések, veszélyek és problémák említése. Igazságügyi toxikológiai és környezet analitikai vizsgálati lehetőségek bemutatása

  Műszaki és természettudomány
 • Víz a palackban, palack a vízben (Nagykanizsa)

  45 perc

  Az előadás Földünk egyik legnagyobb kincse, a tiszta víz fontosságára hívja fel a figyelmet. A vizekhez kapcsolódó témakörben mutatja be a különböző vízszennyezőket, különös tekintettel napjaink aktualitásaként a műanyagok által okozott problémakörben. A műanyagok növekvő ütemű gyártásából és felhasználásából adódó növekvő hulladéktermelés jelentős környezeti problémát idéz elő világszerte. A vizekbe kerülő mikroműanyagok élettani hatásaira hívja fel a figyelmet, valamint a témakörhöz kapcsolódó jelenleg aktuális kutatások kerülnek bemutatásra.

  Műszaki és természettudomány
 • Tengerek savanyodása (Nagykanizsa)

  45 perc

  A szén-dioxid kibocsátás nem csak a levegőt szennyezi, amelyet belélegzünk, hanem a tenger és az óceánok elsavasodását is okozza. Ez a folyamat számos tengeri fajra lehet hatással, sőt felgyorsíthatja az éghajlatváltozást. A tenger felszíni vizének pH-értéke közel 25%-kal csökkent az iparosodás kezdete óta, ami számos tengeri faj fennmaradását veszélyezteti, megváltoztatja a környezeti viszonyokat.

   Az élő szervezet megérzi a környezet változásait, némelyik élőlény idomulni tud az új viszonyokhoz, de csak bizonyos döntések árán. A korallok, puhatestűek és rákfélék felhasználják a vízből kinyert karbonátionokat, és beleépítik páncéljaikba. 

  Ha egyre kevesebb szabad kötésű karbonát található a vízben, azt eredményezi, hogy ezek az állatok egyre kevesebbet tudnak építőanyagként saját fejlődésük során felhasználni. 

  Páncéljaik egyre gyengébbek lesznek, ami sokkal kiszolgáltatottabbá teszi őket a ragadozókkal szemben. Jelentős szerepük miatt a tápláléklánc minden szintjére kiterjedő következményekkel lehet számolni.

  Műszaki és természettudomány
 • 21. századi probléma-e a klímaváltozás? (Nagykanizsa)

  45 perc

  Jelenleg az egyik legégetőbb, globális mértékű problémánk a klímaváltozás, de új keletű-e ez a változás, vagy a korábbi évezredekben az emberi tevékenység nélkül is jelentkezett térségünkben? Ha igen, akkor milyen mértékben? Előadásomban erre igyekszem választ keresni balatoni minták geokémiai elemzése által nyert adatok segítségével.

  Műszaki és természettudomány
 • Élelmiszerbiztonság

  45 perc

  Az élelmiszerek hosszú utat tesznek meg, amíg az élelmiszerlánc szereplőin (termelők, üzemek, kereskedelmi egységek, éttermek) keresztül a mi tányérunkra érnek. Ezalatt beszennyeződhetnek, a mikróbák elszaporodhatnak, ezek betegségek kialakulásához vezethetnek. Az élelmiszerlánc szereplőit a Nébih ellenőrzi, de mit tehetünk mi, hogy biztonságos élelmiszer kerüljön a tányérunkra?

  Műszaki és természettudomány
 • Hormonok a vízben? Mit igyak: csapvizet vagy palackos vizet? (Nagykanizsa)

  45 perc

  Időről időre előkerül, hogy a hormonális fogamzásgátlók hatóanyagai megtalálhatók az ivóvizeinkben, káros hatást gyakorolva ránk. Vajon valóban van mitől tartaunk vagy ez is csak egy újabb városi legenda?

  Műszaki és természettudomány
 • Do you accept it? Közösségi média - mit tudnak rólam (Nagykanizsa)

  45 perc

  Az előadás betekintést nyújt a közösségi média működésének és hajtóerejének alapjaiba, ami első sorban a felhasználókra épül. A felhasználók, mint kulcs szereplői a közösségi médiának, különböző tartalmakkal, megnyilvánulásokkal, érdeklődéssel és számos más szemponttal rendelkeznek. Mi felhasználók lehetőséget nyújtunk különböző szempontok alapján, hogy csoportosítanak minket, adatainkat felhasználják és célzott tartalmakkal akár véleményünket is befolyásolhatják. Szó lesz még ennek folyamatáról, a változatos tartalmak hatásairól és a következményekről is.

  Informatika
 • Digitális biztonság

  45 perc

  Milyen fenyegetések vesznek bennünket körül a digitális világban? Hogyan tudunk védekezni a fenyegetések ellen? Miért nem létezik tökéletes védelem? Mi lehet hozhat a jövő?

  Informatika
 • PENdroid, az új generációs informatikai tehetséggondozás (Nagykanizsa)

  45 perc

  A tehetségek megtalálása és fejlesztése mindig egy nehéz és komoly szakmai munkát igénylő feladat. A jelenlegi felgyorsult világunkban számos módszertant újra kell gondolni és ez különösen igaz az informatika területére, ahol a tehetségeket úgy kell fejleszteni, hogy közben a piac számára is értékes tudást szerezzenek. A Pannon Egyetem Nagykanizsa - Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ-nál kifejlesztettünk egy új programot, amely alkalmazásfejlesztésen keresztül nyitja ki a diákok számára ezt a fantasztikus világot.

  Informatika
 • A jövő munkahelyei (Nagykanizsa)

  45 perc

  A mai felgyorsult világunkban a munkahelyek is folyamatosan változnak és számos olyan kérdés merül fel, amely egy karriertervezés szempontjából kiemelten fontos lehet, hiszen a jelenlegi trendeket látva számos foglalkozás meg fog szűnni, vagy legalábbis drasztikusan át fog alakulni, míg egy sor egészen új szakma fog születni. Ez az előadás érdekes és elgondolkodtató, talán egy kicsit provokatív módon hívja fel a változásra a figyelmet. 

  Informatika
 • Robotizált mintagyár a PEN-en (Nagykanizsa)

  45 perc

  Pannon Egyetem Nagykanizsa - Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban sok szempontból a jövőt építjük, erre példa a robotizált mintagyárunk, amely kivalóan demonstrálja az ipar 4.0 kihívásait. Ha érdekel hogyan jön létre és hogyan működik egy ilyen mintagyár, akkor ezt az előadást neked találták ki.

  Informatika
 • (dez)Információs társadalom (Nagykanizsa)

  45 perc

  A világunkban számos helyről ér minket információs hatás. Mára eljutottunk odáig, hogy ezek eredete és hitelessége erősen megkérdőjelezhető. Mi is ezzel a probléma és tehetünk-e ellene valamit? Ez a kicsit provokatív előadás számos (kényes) kérdést feszeget, tisztáz és ezzel tágítja a világról alkotott képünket. Ha szeretnél jobban tisztában lenni a környezeteddel és az információs társadalom jelenlegi változásival, akkor ezt az előadás neked szól.

  Informatika
 • Márkázás és különleges kommunikációs csatornák – a marketing több, mint elsőre gondolnád (Nagykanizsa)

  45 perc

  A marketingről elsőre mindenkinek a TV reklámok jutnak eszébe. De gondoltad volna, hogy pl. a farkasoknak is szükségük van marketing eszközökre? Hogy még A Karib-tenger kalózaiban is megjelenik az egyik legalapvetőbb marketing technika? Hogy Ashton Kutcher miért hiteles, mint a Lenovo nagykövete? Az előadásból az is kiderül, milyen lenne Coca Cola, ha ember lenne?

  Gazdaságtudomány
 • Mindset minitréning- a fejlődésbe vetett hit ereje (Nagykanizsa)

  45 perc

  Tudtad, hogy nem csupán a képességeken, tehetségen múlik a teljesítmény, illetve az, hogy eléred-e a céljaidat? 

  Mi a Pannon Egyetemen a fejlődés fókuszú szemléletmód erejével tanítunk, arra a tudományos felismerésre alapozva, hogy elménk tanulási és problémamegoldási képessége fejleszthető!

  A minitréningen választ kaphatsz arra kérdésre, miért van az, hogy egyforma tehetséggel rendelkező egyének közül néhányan kiemelkedő sikereket érnek el, míg mások ugyanazokkal az adottságokkal kevésbé sikeresek. De nem csak a választ adjuk, hanem eszközöket is, hogyan változtasd meg Te is a szemléleted úgy, hogy a lehető legtöbbet kihozd magadból az érettségin, majd az egyetemen, végül a nagybetűs Életben. Mi ebben hiszünk. Mi Benned hiszünk.

  Gazdaságtudomány
 • Mi fán terem a körforgásos gazdaság, azontúl, hogy zöld? (Nagykanizsa)

  45 perc

  Hogyan kell körforgásban élni? Mit tehetsz a hétköznapokban a fenntartható jövőért?  A közösen eltöltött 45 percben megértitek, mi az a körforgásos gazdaság, megismerhettek számos példát a körforgásos működésre, tippeket gyűjtünk a körforgásos hétköznapokra. Sőt, lehetőséget kaptok arra is, hogy aktív részt vállaljatok egy új, fenntartható világ építésében! Hogyan? Az majd kiderül az előadásból! Minden csepp számít – kezdjük el együtt, kezdjük el ma!

  Gazdaságtudomány
 • Szállodák kívülről-belülről és ami a hátterében van (Nagykanizsa)

  45 perc

  Az előadás rövid összefoglalója: A magyar turizmus és ezen belül is a szállodaipar jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben. Akár a szállodák kapacitásának bővülését vagy akár az ezekben eltöltött vendégéjszakák számának növekedését vesszük alapul, láthatjuk, hogy a turizmus hazánkban 2010 óta folyamatosan rekordokat döntött. A témakör aktualitását bizonyítja továbbá, hogy ha az elmúlt néhány évet megvizsgáljuk, egyre több szálloda épült, így egyre nagyobb kapacitás áll a vendégek rendelkezésére.

  Ha érdekel, hogyan alakultak ki a mai értelembe vett szállodák, hogyan csoportosítjuk őket, hogyan mérhető és javítható a vendégelégedettség, milyen személyi / tárgyi feltételei vannak egy szállodának, hogy működik a szállodai kommunikáció, hogyan hozzák létre az áraikat, a különböző szállodai részlegek hogyan működnek, akkor ezt az előadást neked szól.

  Gazdaságtudomány
 • Tőzsdei trendek, merre tart a piac? (Zalaegerszeg)

  45 perc

  Gyakorlati szemmel kerül bemutatásra, hogy miként működnek a részvénypiacok és milyen irányba tartunk aktuálisan. Az látható, hogy az elmúlt évek tőkepiaci felhevülése már a múlté, kopogtat a medve piac az ajtón.

  Gazdaságtudomány
 • Ábrándok bűvöletében

  45-60 perc

  Minden hangzatos nemzetközi politikai nyilatkozat és egyezmény ellenére a civilizált világ működése a szétesés jeleit mutatja. A tudomány szavát a politikusok csak akkor hallják meg, amikor akarják vagy ha nagyon muszáj, és a kritikus erőforrások végességét a társadalom és a gazdaság működésének átalakítását célzó egyetlen nagyívű terv sem veszi figyelembe. Eközben a természeti folyamatok végleg kicsúsztak az emberiség irányítása alól, ahol persze sohasem voltak, bármennyire is szeretjük ezt hinni.

  https://mersz.hu/gelencser-abrandok-buvoleteben//

  Műszaki és természettudomány
 • Nem látjuk, de mégis ott van - RNS/DNS nyomában (Nagykanizsa)

  45 perc

  Előadásomban az utóbbi években sokat emlegetett PCR mérésről, folyamatáról, hasznosságáról, ehhez fűződő labor munkákról lesz szó közérthetően az iskolások számára. Az örökítőanyag (RNS, DNS) ugyan szemmel nem látható, de a mai laboratóriumi eszközök és módszerek segítségével már a jelenléte kimutatható, és következtethetünk arra, hogy az adott környezetben (pl. egy tóban) milyen élőlény csoportok élhetnek/élhettek ott vagy lehetnek/lehettek jelen.

  Műszaki és természettudomány
 • A gyógyszermaradványok útja a természetben: Felszíni vizeink analitikus szemmel (Nagykanizsa)

  45 perc

  Az egyre fejlődő analitikai technikáknak köszönhetően a hatóanyagok széles körét egyre kisebb mennyiségben vagyunk képesek detektálni. Az ökotoxikológiai tesztek és a környezeti kockázatbecslés módszerével pedig választ kaphatunk arra, hogy az egyes mikroszennyezők milyen hatással vannak a felszíni vizek élővilágára. Mindezek az adatok információul szolgálnak egyrészt a jogalkotók számára, ezáltal a prioritás szennyezők megjelennek az európai törvényi szabáyozásban is. Másrészt visszacsatolást adnak a gyógyszergyártásban és az orvoslásban dolgozó szakembereknek a gyógyszer tervezésére és felhasználására vonatkozóan.

  Műszaki és természettudomány
 • Mesterséges intelligencia fejlesztése = Terminátorképző?

  45 perc

  A mai felgyorsult világunkban a munkahelyek is folyamatosan változnak és számos olyan kérdés merül fel, amely egy karriertervezés szempontjából kiemelten fontos lehet, hiszen a jelenlegi trendeket látva számos foglalkozás meg fog szűnni, vagy legalábbis drasztikusan át fog alakulni, míg egy sor egészen új szakma fog születni. Ez az előadás érdekes és elgondolkodtató, talán egy kicsit provokatív módon hívja fel a változásra a figyelmet.

  Informatika
 • A jövő élelmiszer termelése: precíziós mezőgazdaság

  45 perc

  A XX-XXI. századi népességrobbanással nem tartja a lépést a megművelhető termőterületek növekedése, ezért egyre hatékonyabb módszereket kell találni a jövő élelmiszer termelésére. Az előadás betekintést nyújt a legújabb technológiákba, melyektől a jövő függ.

   

  Informatika
 • Látni, amíg lehet - a "Last chance" turizmus

  45 perc

  A környezeti és emberi tevékenység eredményeként számos turisztikai látnivaló került veszélybe, s elképzelhető, hogy gyerekeink már nem fogják látni ezen attrakciókat. Számos helyen már napjainkban is korlátozzák a turisták számát, vagy tiltják az egykori attrakciók látogatását. Milyen megoldások léteznek? Lehet-e egyáltalán fenntartható a turizmus, hiszen már maga az utazás, a közlekedés is jelentős környezeti terheléssel bír. Az előadás erre ad választ.

  Gazdaságtudomány
 • Sugárzással a csempészek ellen

  60 perc

  Miért vizsgálják a táskámat egyes intézmények bejáratánál? Csomagba rejtett szúró-, vágó- és lőfegyverek, robbanóanyagok, kábítószerek felderítése. Röntgennel a levélbombák ellen. Hova bújt a migráns? Ki van a csomagtartóban? Kamionok, vasúti szerelvények vizsgálata az embercsempészet megakadályozása céljából. Röntgennel a kábítószert lenyelő csempészek ellen. Hova dugjuk a mobilt a börtönben, na és a pisztolyt? Ha lenyeljük az aranygyűrűt, nem kell fizetni? Mit vizsgálnak a reptéren, mekkora sugárzást kapunk egy vizsgálat során?

  helyszín: Pannon Egyetemen vagy Veszprém 50 km-s körzetében
  technikai igény: projektor, áramforrás, vetítésre alkalmas felület

  Műszaki és természettudomány
 • Modern retellings of Shakespeare's plays

  40 perc

  Although Shakespeare may be thought of today as an ancient author with little if anything to say to 21st-century people, the adaptations of his plays produced in the past couple of decades seem to contradict this opinion. In this presentation we’ll take a look at a few examples to see how what Shakespeare has to say gets to be translated in a popular rom com, a heavy metal concept album, and a musical.

  Bölcsészettudomány
 • The legacy of Victorian culture in modern popular art forms

  40 perc

  Victorian times in Britain are marked by several controversial cultural phenomena that seem to link the era to the olden times and the future simultaneously. The duplicity that characterises the culture on so many levels in these couple of decades also finds its way into storytelling and visual art and produces popular literary and visual forms such as detective and horror fiction, or cartoons, comics and photography that have remained popular to this date. The presentation will offer an overview of the cultural products in question. 

  Bölcsészettudomány
 • The dark side of the music industry: lyrics of metal, rock, punk, post-punk songs

  40 perc

  Most trends and genres in popular music getting to be shaped in the 1960s were seen as part of a countercultural movement, and as rebels against traditional forms of musical entertainment both in terms of melody and lyrics. Heavy metal, hard rock, punk, and post-punk bands are typically labelled as angry young men, and the songs they compose and perform almost always convey ideas of nonconformism and they reject the mainstream mores of Western civilisation. Looking at a few examples we will identify and describe the issues, social and personal problems most frequently discussed in the song lyrics of the above mentioned dark music genres. 

  Bölcsészettudomány
 • The Myth of the Melting Pot

  40 perc

  What are the origins of the "melting pot" concept? By today's standards, it is frequently regarded to be too intolerant and incompatible with multiculturalist expectations. However, the melting pot could actually be seen as a(n uneasy) compromise with respect to nation-building recipes when examined in the broader historical context of assimilation/integration-oriented expectations.

  Bölcsészettudomány
 • American Exceptionalism: Nation-building Myths

  30 perc

  Each nation (and individual) is "unique" and "exceptional." This presentation briefly focuses on the specifically (U.S.-)"American" ingredients of uniqueness from nation-building stories to the religious, political and economic aspects of exceptionalism.

  Bölcsészettudomány
 • The Myth of the Founding Fathers

  40 perc

  The "Founding Fathers" is a political myth of American national origin--but how can we (re)define this exclusive and sometimes elusive group of towering individuals?

  Bölcsészettudomány
 • Terra Australis Incognita

  40 perc

  The lecture introduces students to the history of Australia from her discovery to the present. It includes the following topics: indigenous people of Australia; arrival of convicts and settlers; contemporary Australia; symbols and the unique flora and fauna of the island continent.

  Bölcsészettudomány
 • Multiculturalism in Australia

  40 perc

  The lecture covers the most important aspects of Australia’s multicultural policies, which evolved from the need to address issues raised by the arrival in Australia of large numbers of migrants, many whose first language was not English. Among the most profound changes in Australia over the past century has been the evolution in public policy from the White Australia Policy to a non-discriminatory immigration policy, with the parallel transition from assimilation to integration and then to multiculturalism.

  Bölcsészettudomány
 • Languages in Contact

  40 perc

  Languages may come into direct or indirect contact with each other; it would certainly be difficult to find completely isolated languages or language varieties in the world. Hungarian and English may come into direct contact in countries where English is the dominant language and Hungarian communities live there. The Hungarian language in Hungary may be indirectly influenced by English. This presentation will present a contact linguistic research project that investigates how the Hungarian language used by the Hungarian minority in Australia functions far from its traditional environment in Central Europe, where another language, Australian English, is dominant.

  Bölcsészettudomány
 • American and Canadian Citizenship Values

  30 perc

  Europeans have mostly developed superficial ideas about "Americans" (even inlcuding Canadians at times). The movie images present a kind of America that may not reflect the most relevant core citizenship values that US and Canadian people stand for, and seem to share. Some of those are here with us, while others could be adopted.

  Bölcsészettudomány
 • Native America versus White Man's Indian

  30 perc

  Europeans usually have miscoceptions about the word "Indian" and its referent, mostly due to a well-constructed Colonial paradigm that has been based on racism and access to resources in North America. We are to explore who the Indigenous peoples of the US and Canada are,what does "Indian" mean, and why we should respect Indigeneity.

  Bölcsészettudomány
 • Boost Your Presentation Skills

  30 perc

  All of us need powerful presentations skills these days at most of the workplaces. Studients may receive help here in imroving the focus, structure, content and layout of their presentations, while also learning about body language and logistics that may add to the success of the talk. 

  Bölcsészettudomány
 • Gamers' code - What language is that?

  30 perc

  How and why do we incorporate short forms and foreign expressions into our everyday language use while playing computer games? What language is spoken as a result? The ever-changing language variety might sound weird at first for some, but it is natural for others. 

  Bölcsészettudomány
 • Jamaica Everywhere

  30 perc

  The language of a tiny nation is all over the place in contemporary pop culture. You might think it's just a slang or incorrect language use being there in the latest music tracks. The truth is: a unique culture is popping up and being learnt by lots of famous artists.

  Bölcsészettudomány
 • How to write a CV that is noticed

  45 perc

  A practical session on how to write an effective CV in English that gets you noticed.

  Bölcsészettudomány
 • Is there such a thing as American literature?

  30 perc

  A short introduction to American literature by teasing out students' existing knowledge.

  Bölcsészettudomány
 • Snapshots of Canada

  30 perc

  A short introduction to the second largest country on Earth by a Canadianist. 

  Bölcsészettudomány
 • Accents in American movies

  30-60 perc igény szerint

  How do the different characters speak in Star Wars, in Lord of the Rings, in Game of Thrones or in action movies? Which accents are associated with what kinds of characters? In this talk, you may learn about the connections between the popular cultural aspects of the study of accents and dialects of English.

  Bölcsészettudomány
 • Myths and half truths about language

  30-60 perc igény szerint

  What languages have the largest number of native speakers? Where would you find Hungarian in the ranking of the ~5000 languages of the world? Do languages become worse with time and why do languages change anyway? In this talk, we are going to discuss some of the most interesting myths and half-truths about natural languages?

  Bölcsészettudomány
 • Misheard lyrics

  30-60 perc igény szerint

  I'm farting carrots...Kicking your cat all over the place...Here we are now, in containers...Kick your teeth out...It doesn't matter if we're naked or not - these are just a few of the thousands of cases when people misheard or misunderstood the lyrics to a song. Has it also happened to you either in English or Hungarian? Listen to some of the examples, share your own funny momenst with all of us and learn about why and how our brains make mistakes when decoding lyrics.

  Bölcsészettudomány
 • The bilingual brain - visual word recognition of Hungarian-English bilinguals

  30 perc

  Word recognition includes all mental activity from the perception of the word to the identification of its lexical representation that is available in the mental lexicon. With an electrophysiological (EEG) study the ‘what’, ‘when’, ‘where’, and ‘how’ can be revealed in visual word recognition. In lexical decision tasks, letter strings are presented and participants decide whether the letter strings are words or not while response latencies and accuracy are measured.

  Bölcsészettudomány
 • British and American varieties of English

  30 perc

  'Autumn' or 'fall'? 'Colour' or 'color'? 'I have' or 'I have got'? What are the differences and similarities between the two major varieties of English? Which one do YOU prefer?

  Bölcsészettudomány
 • A félelmeinken innét és túl!

  30-60 perc igény szerint

  Minden új dolog, amely változást hoz, kihívást jelent, megpróbál minket. Valamelyest szorongunk az újtól és bátorságra van szükség, hogy belevágjunk! Ez fokozottan igaz a félelmeinkre! Még szerencse, hogy vannak! Ha nem lenne, nagy bajban lennénk. Mi az oka a félelmeinknek? Honnan erednek? Mikor gátolnak a mindennapokban? Van-e rendszer benne? Az interaktív előadás egy rendszert mutat be, amely segíti a félelmeinket megérteni és kezelhetővé tenni.

  Bölcsészettudomány
 • Mit kezdjünk az indulatainkkal?

  30-60 perc igény szerint

  Az indulatok azonosítása, megélése és kezelése folyamatos energiát köt le a mindennapokban. Az indulatokkal több dolgot tehetünk, elfolytjuk, megéljük, kezeljük. Miért ismétlünk? Miért elég szűk az indulatkezelési stratégiánk? Az indulatainkat hogy használhatjuk a saját helyzetünk javítása érdekében? Mit tehetek mások indulatával? Sok példát és felismerést ígér az előadás.

  Bölcsészettudomány
 • Ismeri Ön/magát?

  30-60 perc igény szerint

  A várakozás nem mindig hiábavaló. Olykor a legnagyobb aktivitás és belső erő jele. Figyelmem, jelenlétem, tudatosságom vajon kinyitja-e rég óta bezárt szívem kapuját? Ennek az estének a témája a bátorság, a bizalom, jelenlét és saját egyéniségem jobb megismerése. Segíti az összekapcsolódást belső erőforrásainkkal, életutunk során felfedezhető eszményképeinkkel, belső motivációinkkal, hatóerőinkkel. Ha jobban megszeretnénk ismerni magunkat, akkor a mély elemzések mellett/helyett hívjuk segítségül a gyermeki énünket. Aki a játékos, kreatív és felszabadító erejével segít irányt mutatni a torzításaink felett. Nem kell tenni semmit, nem kell készülni semmit, csak jelen kell lenni és figyelni magunkat, másokat, mint tükröket!

  Bölcsészettudomány
 • Minden amit a gyermekkori többnyelvűségről tudni akartál...

  45 perc

  Az előadás ismerteti a többnyelvűvé válás lehetőségeit, módjait és folyamatát. Bemutatja azokat a nyelvi jellegzetességeket, amelyek a több nyelv egyidejű elsajátítása miatt természetesek.Rávilágít a kognitív előnyökre, és megpróbálja eloszlatni a létező félelmeket és mítoszokat a témában. Segítséget nyújt szülőknek, nagyszülőknek a gyermek helyes kezelésében a nyelvi fejlődése során.

  Bölcsészettudomány
 • Úton az Ökoiskola cím felé

  30-90 perc igény szerint előadás / tréning / közösségi tervezés

  A nevelőtestületeknek szánt 1-3 órás képzés az Ökoiskola pályázathoz kapcsolódóan széleskörű, gyakorlati ismreteket nyújt az egész iskolás fenntarthatóságra nevelés megvalósításához, továbbbá a Zöld Föld nevelési-oktatási program intézményi és tantárgyi alkalmazási lehetőségeihez.

  Bölcsészettudomány
 • A fenntarthatóságra nevelés tanórai és tanórán kívüli lehetőségei

  45-60 perc igény szerint

  A pedagógusoknak szóló workshop segítségével mindenki felismerheti a saját munkájában megmutatkozó kompetenciákar indikátorokat, valamint további lehetőségeket ismerhet meg tanórai munkájától az egész intézményes fenntarthatóságra nevelésig. 

  Bölcsészettudomány
 • Hová lettek a dinoszauruszok?

  45 perc

  A Föld és az élet fejlődésének különös eseményei a globális léptékű ökológiai katasztrófák. A kihalások közül legismertebb a kréta-harmadidőszak határán zajló, a dinoszauruszok eltűnéséhez köthető eseményláncolat. A 4. évfolyamtól ajánlott, korosztályi szintnek megfelelő 45 perces előadás a földtörténeti múlt tükrében elgondolkodtatja a hallgatókat az éghajlatváltozás és a földi élet összefüggéseiről. 

  Bölcsészettudomány
 • A német nyelv régen és ma

  45 perc

  Az előadás a német nyelv szerepéről szól az egykori és a mai Magyarországon. Megvizsgáljuk a német nyelvhasználat jelentőségét, elterjedését a monarchiabeli Magyarországon, beleértve a magyar nyelvre kifejtett hatását is. Kitérünk a germansztikai oktatás változásaira az elmúlt évtizedekben és a német nyelv mai helyzetére, illetve jövőbeli esélyeire Magyarországon. 

  Bölcsészettudomány
 • CIA és egyéb adatbázisok a neten

  45 perc

  Hogyan ismerhetjük meg szűkebb és tágabb környezetünk történelmét, az interneten szabadon elérhető adatbázisok segítségével? Az interakítv előadáson bárki kipróbálhatja, hogy mit és hogyan lehet elérni angol és magyar nyelven a múltunkról. Igény szerint adaptálható különböző települések helytörténeti megismerése számára is.

  Bölcsészettudomány
 • Gamer körkép: asztalizás, e-sport, airsoft, cosplay

  30-60 perc igény szerint

  Az előadás betekintést ad azokba a pszichológiai kérdésekbe, amelyek a játékszokásokkal élő embereket övezik. Az érdeklődők megismerhetik a játékkutatások társadalomtudományi irányát, a játékos, gamer szubkultúra alapfogalmait, énképét, valamint a játékokban rejlő önismereti, önmegvalósító lehetőségeket.

  Bölcsészettudomány
 • Van értelme a német mondatrészek ismeretének a nyelvtanulásban?

  45 perc

  Az előadásból kiderül miért fontos a német mondatban a szabad és a kötelező bővítmények ismerete, miért jó tudni, hogy egy mondat esetében mit tekintünk minimális mondatnak. Az is megvilágosodik mindenki számára, hogy mi köze van mindehhez a vonzat ismeretének.

  Bölcsészettudomány
 • Hogyan fordítjuk magyarra a német módbeli segédigék szubjektív jelentéskörét?

  45 perc

  Az előadás rávilágít arra, hogy a valószínűség skáláján hogyan erősödik a valószínűség kifejezése és azokhoz mely magyar ekvivalensek társíthatók. Kiderül az is, hogy mi köze ehhez a skálához az állítólagosság kifejezési lehetőségeinek és mely alternatív lehetőségek állnak rendelkezésre ennek kifejezésére a német és a magyar nyelvben. 

  Bölcsészettudomány
 • Pszichológia és evés

  45 perc

  A Pannon Egyetem pszichológus képzést tervez indítani 2024-ben. Dr.Forgács Attila klinikai szakpszichológus, a Pannon Egyetem docense, a hazai gasztropszichológia egyik megalapítója, előadásában a pszichológiáról mesél az étkezésen keresztül. Az étel ugyanis nemcsak kalóriaértékkel, hanem jelentős érzelmi értékkel is rendelkezik. Az előadó Az evés lélektana című könyve 6 kiadásban jelent meg az Akadémiai Kiadónál. A témában 400 médiaszereplése volt. 

  Bölcsészettudomány
 • Nonverbális terápiák

  45 perc

  "KI SE TUDOM MONDANI!" Na de mit csináljak, ha mégiscsak el akarom mondani? Lehetséges-e kifejezni magamat, az érzéseimet mondatok, szavak nélkül? Hogyan tudok foglalkozni azzal, ami bánt, amit meg akarok oldani, hogyan kerül ki legbelülről az, ami szavakkal talán nem is kifejezhetó? Lehetséges megkönnyebülni anélkül, hogy egy szót is szólnék? A pszichológus eszköztárának fontos része a nonverbális terápiás tár, a formákkal, szinekkel, zenékkel, mozgásokkal, lélegzettel végzett mély belső munka. Ezekről beszélgetünk ebben az órában.

  Bölcsészettudomány
 • Rákdiagnosztikában használható fehérjék vizsgálata elektroforézissel

  4 óra

  A fehérjékből komplex szerkezetüknek és kölcsönhatás mintázatuknak köszönhetően az orvosdiagnosztikai szempontból fontos anyagokra rendkívül specifikus és érzékeny felismerő molekulák és enzimek fejleszthetők. Ezeket a génsebészeti eszközökkel létrehozott fehérjéket baktériumokban állítjuk elő, majd ezekből izoláljuk. Ezen a laborgyakorlaton a fehérjék előállítását gélelektroforézissel követjük és így lehetőség nyílik gyakorlati tapasztalatokat szerezni a biológia érettségi néhány új területén is.

  Műszaki és természettudomány
 • PCR nyomozás

  4 óra

  A tetthelyen nem maradt más, csak néhány vérnyom. A térfigyelő kamerák és a szemtanúk vallomásai alapján többen is gyanúba keveredtek. Vajon melyikük a tettes? Ezen a laborgyakorlaton kiderítjük: a helyszínelők által begyűjtött mintákból polimeráz láncreakcióval (PCR) egyedi DNS mintázatokat sokszorosítunk, majd azokat gélelektroforézissel analizáljuk. Egyúttal a gyakorlatban is kipróbáljuk a biológia érettségi néhány új feladatát.

  Műszaki és természettudomány
 • Nyomozás DNS ujjlenyomat alapján

  4 óra

  A tetthelyen nem maradt más, csak néhány vérnyom. A térfigyelő kamerák és a szemtanúk vallomásai alapján többen is gyanúba keveredtek. Vajon melyikük a tettes? Ezen a laborgyakorlaton kiderítjük: a helyszínelők által begyűjtött mintákból restrikciós enzimekkel egyedi DNS ujjlenyomatokat készítünk, majd azokat gélelektroforézissel analizáljuk. Egyúttal a gyakorlatban is kipróbáljuk a biológia érettségi néhány új feladatát.

  Műszaki és természettudomány

Jelentkezési űrlap