Jelentkezés Házhoz megy a Pannon Egyetem!

 • Westeros urai vs mai vezetők - A kváziközépkor tanulságai a vezetésben

  45 perc

  "Lannister, Targaryen, Baratheon, Stark és a Tyrell küllők egy forgó kerékben. Néha ez van fölül, néha meg amaz. De valójában ugyanaz a sors vár mindannyiukra." De vajon milyen menedzser típusok a szereplők? Milyen menedzsment módszerek jelennek meg a Trónok Harcában? Előadásunkból kiderül! Rajongóknak kötelező!

  Gazdaságtudomány
 • A Gyűrűk Ura tanulságai a vezetésben

  45 perc

  Mesteroktatónk, Szentes Balázs ezúttal a Gyűrűk Ura szereplőit elemzi: megvizsgálja, hogy milyen személyiséggel, vezetési stílussal, vezetési jegyekkel rendelkeznek. Az előadásban szó lesz arról, hogy
  – mi a személyiség?
  – mit jelent vezetni?
  – és mit jelent mindez Középföldén, azaz hogyan működnek az egyes vezetők, hogyan lehet értelmezni őket a menedzsment tudomány szemüvegén keresztül?
  Tarts velünk, irány Középfölde!

  Gazdaságtudomány
 • Sötét turizmus

  45 perc

  Börtönök, temetők, nyomornegyedek, melyek megtekintéséért a turista útra kél.

  Gazdaságtudomány
 • Különleges szállodák a világban

  45 perc

  A jégszállodáktól a butikhotelekig, avagy különleges szállodák a világ körül.

  Gazdaságtudomány
 • COVID - Szállodaipar 19:0

  45 perc

  Kíváncsi vagy, hogyan érinti a COVID-19 járvány a szálloda szektort? Milyen intézkedéseket kellett a szállodáknak megtenniük? Mivel foglalkoztak a karantén idején? Egy biztos, semmiképpen sem unatkoztak! Hallgasd meg az előadást, és tudj meg többet!

  Gazdaságtudomány
 • A múzeum szép, a múzeum jó

  45 perc

  Ha azt halljuk, múzeumlátogatás, egy unalmas séta jut eszünkbe, amikor a teremőr árgus tekintete által kísérve vitrinek tartalmát kémleljük. Pedig a múzeumlátogatás nem kell, hogy ezt jelentse - az előadáson néhány olyan különleges és érdekes múzeum bemutatására kerül sor, ahol a látogatás messze nem egyenlő a nézegetéssel.

  Gazdaságtudomány
 • Mihez kell az utazási iroda? - Kell még utazási iroda?

  45 perc

  Napjainkban egyre nagyobb teret nyernek az online foglalási rendszerek, ezért egyre több utazó maga szervezi az utazását. Az előadás arról szól, hogy miért van (és lesz) mégis szükség utazásszervezőkre.

  Gazdaságtudomány
 • Menedzsment esetek

  45 perc

  Miért szárnyal a Google? Miért állt le az IWIW? Miért bővít Magyarországon az AUDI? Ha érdekel, mi motiválja a cégeket jövőjük alakításában, válaszd ezt az előadást!

  Gazdaságtudomány
 • Vezetői döntések

  45 perc

  Make or buy? Stratégiai kérdések. Hány ember/gép kell? Ha ezeket egy konkrét cég példáján szeretnéd megválaszolni, neked szól az előadás.

  Gazdaságtudomány
 • VÁLLALKOZZ, okosan!

  45 perc

  Saját vállalkozás indítása. Ötlettől a megvalósulásig.

  Gazdaságtudomány
 • Gazdálkodj jól az időddel!

  45 perc

  Az időből mindig kevés van. Hogyan gazdálkodhatunk vele jobban? Mire kell figyelnünk a saját időgazdálkodásunkban? Milyen praktikákat ajánlhatunk a jobb időbeosztáshoz? Milyen időtolvajaink vannak? Hogyan ismerjük fel és kezeljük ezeket? Az előadás ezekre a kérdésekre ad választ.

  Gazdaságtudomány
 • Az univerzum sötét oldala (a sötét anyag és sötét energia)

  30/45/60 perc

  Mi az a sötét anyag és sötét energia? Az előadás során rövid képet kapunk arról, hogy miként derült ki az, hogy az univerzum anyagának/energiatartalmának jelentős részét nem a jól ismert mindennapi anyagi részecskék alkotják, hanem valamilyen rejtélyes és ismeretlen létezők, amelyek valódi mibenlétére egyelőre csak hipotéziseink vannak.

  Műszaki és természettudomány
 • Hamupipőke projekt: mesék csodája az emberiség szolgálatában

  45 perc/igény szerint

  Válóperes ügyvéd? Nyelvtudós? Malacok elválasztásának szakértője? Az előadásban szó lesz arról, mit csinál, aki elválasztás tudománnyal foglalkozik, és mi köze ennek az egésznek Hamupipőkéhez, a gyógyszeriparhoz, a kriminalisztikához és a modern biológiai kutatáshoz. Sőt, egy picit a naprendszerbe is kitekintünk. És mindezt 45 percben.

  Műszaki és természettudomány
 • A vegyész kobold egy napja- látványos kémiai kísérletek

  60 perc

  Ébresztő (5 órakor) :-)! Tej, kávé vagy vaníliás tej reggelire? A reggeli csúcsforgalomban rosszul működik a közlekedési lámpa, s közben még a rendőr is megszondáztatja kis koboldunkat :-). Így csak lifttel tud feljutni a munkahelyére, ahol színváltó harisnyát készít! Munka közben nagyon elfárad, s már alig várja, hogy megszólaljon a munkavégét jelző kürt. Az ebédre felszolgált színváltós leves és a desszert: madártej tejszínhabbal igazi felüdülést jelent számára. Délután jól esik egy kicsit dolgoznia a kertben a sünikék között, utána néhány órát az edző teremben is eltölt, majd jót focizik a barátaival. Az esti mese után nem tér nyugovóra, hanem betér egy közeli étterembe, ahol a flambírozott kaviár mellé színváltós koktélt fogyaszt. Lefekvés előtt megnézi a „A pokol kapuja” című filmet, így nem csoda, ha rosszat álmodik, de azért elalvás előtt bejegyzi a Facebook oldalára: „Bomba jó a kémia!”

  Műszaki és természettudomány
 • Intelligens folyadékok

  45/60 perc

  Az ún. elektroreológiai (ER) és magnetoreológiai (MR) anyagok olyan különleges tulajdonságú folyadékok, amelyek képesek megváltoztatni tulajdonságaikat külső elektromos vagy mágneses tér hatására. Ezeknek a folyadékoknak a modern mérnöki tudományok területén mára számtalan alkalmazása alakult ki. Szabályozható módon alkalmazzák például gépjárművek lengéscsillapítójában, mosógépek rezgésének csillapítására, léptetőmotorok belengésének redukálására, fékekben, kuplungokban nyomatékátvitelre, vagy éppen az orvostudományok terén. Az előadás során bemutatjuk az intelligens folyadékokban rejlő lehetőségeket, valamint a tulajdonságaik szemléltetésére fejlesztett demonstrációs kísérleteket.

  Műszaki és természettudomány
 • Haver, te sugárzol!

  60 perc

  Természetes és/vagy mesterséges eredetű radioaktív anyagok, ionizáló sugárzások vesznek körül mindnyájunkat. Ducik hátrányban, azaz mennyire sugárzik a barátunk? Mekkora sugárzást kapunk egy repülőúton? Hova menjünk randizni, szabadban vagy épületben nagyobb a sugárzás, minden építőanyag sugárzik? A sugárterhelés több mint felét a radon okozza, mégis sokan a gyógyhatásában bíznak. Gyógyfürdőkben elixír a lakásban mumus? Miért fogyasztottak régebben radioaktív élelmiszereket, miért használtak radioaktív kozmetikai szereket? A sugárzás tényleg növeli a potenciát (minden kornak megvan a maga Viagrája)? Mekkora sugárzást okoz egy röntgen, vagy egy CT? Volt-e hatása Magyarországon a korai atombomba kísérleteknek?

  Műszaki és természettudomány
 • Radioaktivitás: a láthatatlan erő

  30 perc

  A radioaktív sugárzásokat felfedezésük óta sokan és sokféle módon kutatták és használták fel céljaikra. Rájöttek, hogyan lehet segítségükkel villamos energiát termelni, betegségeket azonosítani és meggyógyítani, vagy éppen a dolgok/tárgyak mélyére nézni. Számos tudományos felfedezés, előremutató gyakorlati felhasználás és pozitív hatás került napvilágra, s használjuk, élvezzük ezek előnyeit nap, mint nap. Ezzel együtt azonban nem feledkezhetünk meg a radioaktív sugárzás árnyoldaláról: az emberi természet, a folyamatosan fennálló háborús viszonyok és az egyre inkább kiélesedő fegyverkezési verseny az atombomba előállításához, a különböző izotópok, sugárzások politikai célú (erőszakos) felhasználásához vezettek. A kurzus során egy rövid áttekintést szeretnénk bemutatni a radioaktivitás jelenségéről, a különböző védekezési lehetőségekről, valamint a természetes és mesterséges eredetű háttérsugárzás összetételéről. Áttekinthetjük a minket érő sugárterelés mértékét, ahol kiderül, hogy sugárterhelésünk szempontjából mi a veszélyesebb: sugaras munkakörben dolgozni, repülni, ásványokat/köveket gyűjteni vagy esetleg dohányozni?

  Műszaki és természettudomány
 • Kísérletek nagyon hideg tájakon

  45/60 perc

  A nitrogén, amely a levegő több, mint 78%-át teszi ki, színtelen, szagtalan, unalmas. Az extrém hideg - mínusz 196°C-os – cseppfolyós nitrogénnel ezzel szemben érdekesebbnél érdekesebb kísérletek végezhetők el. Az előadás során megfigyeljük, hogy miként viselkednek a hétköznapi anyagok ilyen alacsony hőmérsékleten, folyékony oxigént állítunk elő és nitrogénhajtású rakétát készítünk.

  Műszaki és természettudomány
 • Agyagásvány nanocsövek, avagy tekeredik a kaolinit rétes akar lenni

  Igénynek megfelelően alakítható

  Hogyan lehet a lemezes alakú kaolinit agyagásványból nanotekercseket (1D) és nanorészecskéket (0D) előállítani? Milyen módszerekkel tudjuk a kaolinit lemezeket szétválasztani és miért tekerednek fel? Az előadás kitér a kaolinit nanotekercsek felhasználási lehetőségeire és a vizsgálatukra alkalmas módszerekre.

  Műszaki és természettudomány
 • A kocka oldalai, avagy mi mindenre jó egy informatikus

  20/45 perc

  Tudod, hogy mi a különbség informatikus és informatikus között? Gondolkoztál már azon, hogy mit csinál egy informatikus amikor "egész nap csak püföli a billentyűzetet"? Érdekel az informatika és szeretnéd tudni hol vannak a határai? Szeretnéd tudni, hogy ami körülvesz, abban hol van "elrejtve" az informatikus? Egy előadásnak álcázott beszélgetés keretében ezekre a kérdésekre és még sok minden másra is választ kaphatsz!

  Informatika
 • Virtuális valóság és alkalmazásai

  45 perc

  Az ember fantáziáját mindig is megmozgatja, ha olyasmit próbálhat ki, ami egyébként veszélyes, vagy csak olyan környezetben lenne rá lehetőség, ami átlagos körülmények között nem elérhető (pl. ejtőernyős ugrás, versenyautót vezetni, boltba járás nélkül felpróbálni a legújabb divat modellek ruháit stb.) Az előadás keretében megismerkedünk a virtuális valóság technológia legfontosabb jellemzőivel, és megnézzük, hogy vajon a VR/AR az élet milyen területein hogyan vethető be, mint hatékony eszköz, az autószereléstől a lakberendezésen át a sebészorvos tanulók oktatásáig.

  Informatika
 • Biztos, ami biztos - Ember-gép kapcsolat, virtuális környezetek, digitális-virtuális valóságok biztonságosak-e?

  45 perc

  A mindennapjainkat egy nagyon erős digitalizálódás jellemzi, ami beletartozik a tanulás, szórakozás, játék, közösségi programok, hivatalos ügyek intézése, bankolás és még sok más dolog is. Az előadás keretében arra keressük a választ, hogy ezek a digitális világok, virtuális világok mennyire biztonságosak, és vajon hol vannak a buktatók, mire kell odafigyelni annak érdekében, hogy lehetőség szerint minden a legnagyobb rendben menjen és történjen, ne érhessenek váratlan és kellemetlen meglepetések bennünket.

  Informatika
 • Az informatikusok titkos élete

  20/45 perc

  Szeretnéd tudni, hogyan léphetsz rá a következő világszenzáció alkalmazás elkészítésének rögös útjára? Érdekel, hogyan szereljük le a "csak egy mezőt kell felrakni, 5 perc alatt megvan" jellegű ügyfélkéréseket? Tudni akarod mik azok a dolgok, amiket az igazi programozók utálnak? Akkor ez az előadás Neked szól, ismerd meg az informatikusok titkos életét!

  Informatika
 • Kétszemélyes játékok elemzése

  30/60 perc

  Különböző játékokon belül, de akár a valóságban is előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor két fél áll szemben egymással. Ami az egyiknek előnyt jelent, az a másiknak hátrányt, és fordítva. Az egyik legnagyobb nehézség azt átlátni, hogy a döntéseink (lépéseink) és az ellenfelünk döntései (lépései) milyen szerteágazó következményekkel járhatnak. Néhány egyszerű, párokban, akár kavicsokkal játszható játékon keresztül megismerhetünk olyan alapelveket, amelyek segíthetnek nekünk nyerő stratégiát találni bizonyos kétszemélyes játékokra.

  Informatika
 • A robotok már a spájzban vannak

  90 perc

  Szerinted milyenek a legmenőbb robotok manapság? Mit gondolsz, kell-e félnünk a robotoktól, elveszik-e a munkánkat? Kíváncsi vagy, hogyan tudnak tájékozódni a robotok? Érdekel, hogy miként lehet programozni a különféle robotokat? A fenti kérdések mindegyikére választ kaphatsz ezen előadás keretein belül.

  Informatika
 • Mindent a szemnek

  15 perc

  A Fény- és Színtan Kutatólaboratórium színes szobájában a látogatók betekintést nyerhetnek a színtannal kapcsolatos pszichofizikai kísérletek világába. Ebben az immerzív környezetben bemutatásra kerülnek a LED-es világítás nyújtotta lehetőségek. A bemutató során különböző monokromatikus színes és fényporos fehér LED-ekkel bemutatjuk az additív színkeverést és színfény optimalizálást és annak hatását a környezet kinézetére ez által az emberi ítélőképességre. Szó lesz a fény emberi szervezetre gyakorolt biológiai hatásairól és annak befolyásolásáról. Megmutatjuk, hogy látják a világot azok, akiknek színláttással kapcsolatos érzékszervi zavaraik vannak.

  Informatika
 • Mivel foglalkozik egy tanársegéd, avagy egy kezdő műszaki oktató mindennapjai

  45 perc

  Kíváncsi vagy, hogy milyen az oktatói pálya? Érdekel, hogy mit csinálunk az egyetemen? Tekints be egy kezdő műszaki oktató munkájába! Előadásunkban bemutatjuk, hogy mivel foglalkozik egy mechatronikai mérnök végzettségű tanársegéd, bemutatjuk, hogy hogy zajlanak mindennapjaink. Betekinthetsz a PhD hallgatók munkájába, hogyan készülünk egy laboratóriumi gyakorlatra, előadásra, milyen kutatási feladataink vannak és mi mindennel foglalkozunk még, ami nem látható a színfalak mögött.

  Informatika
 • Digitális képfeldolgozás a mindennapokban

  45 perc

  A digitális képfeldolgozás mára a hétköznapjaink részévé vált. A legtöbb ember zsebében ott lapul egy-egy okostelefon, a modern autókba tolatókamerát szerelnek be, és még sorolhatnánk. Az előadás során a hallgatóság egy rövid betekintést nyerhet az egyszerű képfeldolgozási módszerek megvalósításába.

  Informatika
 • 3D modellezés kezdőknek

  45 perc

  Napjainkban elengedhetetlenül fontos virtuális 3D világok tervezésénél és megvalósításánál a megfelelő dizájn. Ez a rövid előadás betekintést ad a 3D modellek létrehozásába, melyek ezen világok alapjául szolgálnak.

  Informatika
 • Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer.... MESÉLÉS DIGITÁLISAN

  20 perc

  Mesélni mindnyájan szeretünk, a mesélés egy pár percre kimozdít bennünket a hétköznapok monoton körforgásából. Mesélni mindannyian tudunk, de kérdés, hogy ismerjük-e azt a komplex tanítási-tanulási sratégiát, amit digitális történetmesélésnek nevezünk. Tudjuk-e, hogy hogyan kell egy 2-3 perces digitális történetet megtervezni, előállítani? Ismerjük-e azokat a technikákat, amelyek segíthetnek bennünket abban, hogy történetünket hatásosan tudjuk bemutatni? Tapasztaltunk-e már olyat, hogy egy tantárgyi tartalmat digitális történet formájában mutatott be a tanárunk? Tudunk-e különbséget tenni digitális történet és prezentáció között? Gyere, hallgasd meg az előadást és választ kaphatsz ezekre a kérdésekre!

  Bölcsészettudomány
 • Az én házam, az én váram!

  20 perc

  Mitől vagyunk azok, akik vagyunk? Mi minden alakít bennünket? Biztos, hogy minden tulajdonságunk a sajátunk? Egyáltalán a saját hangunkat halljuk döntéseink során?
  Csak mert életünk során annyi minden rakódik ránk, hogy eltűnni is tudunk e vastag máz alatt...
  Igyekszem izgalmas videókkal és vicces példákkal megmutatni, mennyire nem egyszerű a rengeteg információs és kommunikációs zajban megtalálni önmagunkat, de azt is elárulom, hogy ez nem lehetetlen!
  A megoldás már ott van benned. Ahogy a címben...
  Észrevetted az anagrammát a címben? Tudod, a betűket összekeverve más, értelmes szöveget kapsz.
  HA VÉN A MÁZA, NÉZZ RÁ MA!

  Bölcsészettudomány
 • „Mézmancs” – medvekultusz nyelvben és hagyományban

  20 perc

  Azokon a területeken, ahol ember és medve együtt él, az állat a nép hagyományaiban nagy tiszteletnek örvend; számos esemény, legenda, szertartás, mítosz övezi a medve létét. Elnevezése – ahogy a magyarban – legtöbbször tabunév. Nyelvünkben a medve szó közmondásokban, szólásokban, ismert költők verseiben, a csillagászatban is megjelenik. Az előadás a magyar és elsősorban a finnugor nyelvekben felbukkanó medvekultusszal foglalkozik.

  Bölcsészettudomány
 • Profilalkotás a nyelvtudomány szerint

  20 perc

  Egy embert nem csak az ujjlenyomata vagy a DNS-e azonosíthat. Sokat elárul rólunk a nyelvhasználatunk is: az, amit és ahogy írunk és mondunk, amilyen gesztusokkal kísérjük ezeket. Az előadás ennek a gondolatnak a mentén mutatja be a nyelvtudomány olyan területeit, amelyek az iskolában általában háttérbe szorulnak, vagy éppen nem derül ki róluk, mitől érdekesek. Szó esik például arról, milyen esetekben múlhatnak életek nyelvi kérdéseken, miért informatív egy nyelvész számára egy névtelen levél akkor is, ha nem saját kezűleg íródott, vagy egy hangfelvétel akkor is, ha torzított. Megtudjuk, hogyan alkotják meg a hollywoodi színészek egy olasz maffiózó vagy egy viking vezér karakterének nyelvi profilját, hogy miként küzdenek meg ezek magyarításával a szinkronszínészek, és hogy mivel járulhatnak hozzá mindehhez a nyelvtudomány eredményei.

  Bölcsészettudomány

Jelentkezési űrlap